czwartek, 17 lutego 2011

to może śniadanie?

Lubię omlety w różnych postaciach. Idealnie nadają się na śniadanie zamiast nudnej kanapki lub płatków z mlekiem. Dzisiejszy omlet to jeden z moich ulubionych, no bo przecież wiadomo, że kompozycja: pomidor, oliwki, bazylia zawsze się sprawdza :)



Omlet włoski (porcja dla jednej osoby)

* 2 jajka
* 1 nieduży pomidor
* kilka oliwek
* kilka listków bazylii
* sól, pieprz, chili do smaku

Jajka roztrzepać w misce, dodać przyprawy. Wylać na patelnię i położyć na wierzchu składniki (pokrojone w plastry pomidory, pokrojone oliwki i liście bazylii). Poczekać aż jajko się zetnie i przerzucić na drugą stronę. Po chwili gotowe.


I Ulica Sezamkowa, idealna o poranku:

2 komentarze:

  1. uwielbiam omlety, ale najbardziej na kolację :) jutro dorzucę pomidorka i oliwki, bo Twoja wersja wygląda mega apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Super śniadanko :) Będę zaglądać częściej, i czerpnąć inspirację na dukanowe posiłki :) i odwdzięczam się zakładką :)

    OdpowiedzUsuń