środa, 23 lutego 2011

raz dwa trzy pizza

I znów będzie orkisz. Bo wypieki z mąki orkiszowej wychodzą smaczne, no a przy tym jest o wiele zdrowiej.
Dziś błyskawiczna pizza, inspirowana przepisem z programu "Rewolucja na talerzu". Moja w wersji wegetariańskiej (ostatnio jakoś w ogóle odstawiłam mięso i dobrze mi z tym;)), ale oczywiście dodatki można położyć wedle uznania.


Pizza z pomidorami i oliwkami

Ciasto:
* jedna szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
* 5 g drożdży suchych
* ok. 1/4 szklanki ciepłej wody
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* sól

Sos:
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* ok. 1/4 szklanki wody
* bazylia, oregano
* sól, pieprz

Dodatki:
* 1 pomidor
* 5 oliwek
* 2 plastry sera topionego gouda light


Drożdże rozrobić w ¼ szklanki ciepłej wody i odstawić na chwilę. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, rozrobione drożdże. W razie potrzeby dodać więcej wody. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek, maksymalnie 2-3 minimetry. Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (minimum 230*). Na rozgrzaną blachę kładziemy rozwałkowane ciasto, smarujemy je 3 łyżkami sosy pomidorowego, układamy pokrojonego w plastry pomidora, pokrojone oliwki i ser. Pieczemy aż się zrumienią brzegi, a ser rozpłynie. Można położyć świeżą bazylię i polać resztą sosu pomidorowego.





Smacznego! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz