Te muffinki znają wszyscy moi znajomi, chociaż receptura wciąż się zmienia, bo lubię dodawać nowe elementy.
Dzisiejsze muffiny opierają się na przepisie z diety proteinowej, ale zawierają też składniki w diecie niedozwolone, więc polecam raczej po Dukanie albo wszystkim tym, którzy po prostu lubią zjeść czasem zdrowszą wersję słodkości. Smakują naprawdę dobrze.
Muffiny otrębowe z żurawią i bakaliami (12 sztuk)
* 4 łyżki otrąb pszennych
* 4 łyżki otrąb owsianych
* 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
* 4 jajka
* 4 łyżki jogurtu
* 2 czubate łyżki kakao
* 1 łyżeczka cynamonu
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 16 rozkruszonych tabletek słodzika
* 50 g żurawiny
* 50 g mieszanki studenckiej lub ulubionych bakalii
Wszystkie składniki oprócz jajek wymieszać. Jajka podzielić na żółtka i białka, żółtka dorzucić do reszty, a białka ubić na pianę i też dodać do masy. Wlać do foremek (ciasto będzie dość płynne), piec przez ok. 20 min. w temp. 180 stopni.
Smacznego!!
I jeszcze trochę muzycznej energii z rana:
te muffiny wyjęte prosto z uzdolnionych kulinarnie rąk Autorki smakują wybornie! Polecam ze szczerego serca i podniebienia :)
OdpowiedzUsuń