sobota, 26 lutego 2011

moja i Zosi improwizacja

Dziś wspólne gotowanie, zanim zaczniemy się robić na bóstwa i przygotowywać do wieczoru ;)

A obiad iście królewski. Krewetki. Spaghetti. Białe wino.


Spaghetti z krewetkami, pomidorami i białym winem (porcja dla dwóch osób):

* 250 g krewetek tygrysich
* 200 g spaghetti pełnoziarnistego
* 3 pomidory
* pół cytryny
* 1 ząbek czosnku
* 2 łyżki oliwy
* sól, pieprz, chili
* kieliszek białego wina półwytrawnego


Na patelnię z łyżką oliwy wrzucić posiekany czosnek. Po chwili przełożyć czosnek do miski z posiekanymi w kostkę pomidorami (bez skórek), a na patelnię wrzucić krewetki. Podlać oliwą, smażyć przez chwilę, dodając wyciśnięty sok z cytryny. Następnie dodać skórkę z cytryny startą na tarce. Całość smażyć, a po chwili wlać kieliszek białego wina. Gdy wino odparuje, dodać pokrojone pomidory z czosnkiem. Doprawić wedle uznania. Dusić przez chwilę, po czym do całości dodać makaron i wymieszać. Gotowe.

Miłe połączenie kwaskowego smaku, aromatu białego wina i pomidorów.
A idealne popołudnie będzie miało swój dalszy ciąg podczas idealnego wieczoru :)

3 komentarze:

  1. mniam, mniam, mniam...!!;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwe plebejskie jedzenie ;P hehe musiało być pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest to! Uwielbiam takie kombinacje, wygląda smacznie:).

    OdpowiedzUsuń