Zielone naleśniki
Składniki na 2 porcje:
- * szklanka rozdrobnionego szpinaku
- * 2 jajka
- * 1/2 szklanki mleka
- * 2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej
- * 2 łyżki otrąb zmielonych na mąkę
- * łyżeczka soli
Nadzienie:
- * 250 g pieczarek
- * cebula
- * łyżka przecieru pomidorowego
- * sól, pieprz, papryka
Szpinak podgrzać i gotować przez kilka minut, żeby odparować nadmiar wody. Pozostałe składniki wymieszać, dodać odparowany szpinak i zmiksować na gładką masę. Smażyć na minimalnym ogniu, na suchej patelni teflonowej.
Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w drobną kostkę, delikatnie przyrumienić, pieczarki pokroić w plasterki, dodać do cebuli, zalać odrobiną wody. Dodać przecier, doprawić solą i pieprzem i dusić kilka minut. Na każdego naleśnika nałożyć porcję nadzienia, zawinąć i od razu podawać.
Wiosenny wygląd i wiosenny smak. Polecam!
A weekend spędzę w kinie...
Wyglądają wspaniale.. tak wiosennie.. :)
OdpowiedzUsuńAleż malowniczo wyglądają. Wyobrażam je sobie z jakimś wściekle czerwonym nadzieniem - np. makrelą w pomidorach, czy czymś takim, choć i to Twoje brzmi i prezentuje się superowo.:)
OdpowiedzUsuń