poniedziałek, 28 marca 2011

szybki obiad: pieczarka i pomidor

Weekend minął zdecydowanie za szybko. I znów obowiązki i mało czasu na cokolwiek innego... Dlatego obiad będzie szybki. Makaron, pieczarki i pomidory. Świeże i suszone. Osobiście uwielbiam w każdej postaci (oprócz soku pomidorowego). Zwłaszcza te suszone mają niepowtarzalny aromat (wybieram po prostu suszone, a nie w oleju).


Makaron z pieczarkami i pomidorami

* makaron razowy rurki
* 1 mała cebula
* 4 duże pieczarki
* 1 pomidor
* 1 ząbek czosnku
* 4 suszone pomidory
* 4 czarne oliwki
* 2 łyzki koncentratu pomidorowego (lub przecier pomidorowy)
* łyżka oliwy z oliwek
* sól, pieprz, chili, tymianek, bazylia
* listki bazylii

Makaron ugotować. Na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy wrzucić posiekaną w kostkę cebulę. Poczekać aż się zarumieni i dorzucić pokrojone pieczarki. Gdy pieczarki odparują, dorzucić pokrojonego pomidora i posiekany ząbek czosnku. Po chwili dodać pokrojone oliwki i pokrojone suszone pomidory. Całość zalać koncentratem rozcieńczonym wodą (tak, aby miał konsystencję sosu) i przyprawić do smaku. Chwilę dusić, następnie wymieszać z makaronem. Na wierzchu położyć listki bazylii.

Smacznego!!

A zarówno przy gotowaniu, jak i przy jedzeniu sprawdza się Devendra, którego uwielbiam:

2 komentarze:

  1. To jest dokładnie to, co lubię - Twój obiad.:)
    I to, czego nie lubię - sok pomidorowy.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie wygląda i proste w "obsłudze"

    OdpowiedzUsuń