A że jestem prawdziwą muffino-maniaczką, to nie mogłam odmówić sobie przyjemności upieczenia czegoś fajnego:) Przepis stąd, lekko przeze mnie zmodyfikowany. Muffiny są mega!! Wilgotne, mocno bananowe, no i połączenie żurawiny i orzechów włoskich to jedno z moich ulubionych :) A w dodatku zdrowe!
Po prostu muffinowy ideał, polecam!
Muffiny bananowo-żurawinowe z orzechami i płatkami owsianymi
Składniki na 12 sztuk (u mnie wyszło 18):
* 2 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
* 1 jajko
* 1/4 szklanki oleju
* 1/4 szklanki mleka
* 1/2 szklanki cukru (u mnie brązowy)
* 2 łyżki syropu klonowego (u mnie miód)
* 1 szklanka mąki pszennej (dałam pół na pół z mąką pszenną razową)
* 1 i 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/4 łyżeczki soli
* 1/4 szklanki orzechów włoskich (u mnie prawie 1/2 szklanki)
* 1/4 szklanki suszonej żurawiny (u mnie prawie 1/2 szklanki)
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W dużej misce miksujemy razem: banany, mleko, olej, miód, cukier oraz jajko. W oddzielnej średniej misce mieszamy dokładnie: mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia oraz sól. Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy łyżką tylko do momentu, aż składniki się połączą. Do masy dodajemy pokrojoną żurawinę oraz posiekane orzechy i wszystko dokładnie mieszamy. Nakładamy do foremek, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15-20 min., aż lekko się zarumienią.
I jeszcze piosenka:
Smacznego muffina!! :-)
Ooo, nie wiedziałam!
OdpowiedzUsuńI się teraz muszę zadowolić patrzeniem na te.:)
A jest na co patrzeć.:)
Czytając składniki już się na nie napaliłam ;) Świetne muffiny!
OdpowiedzUsuńTakie fajne te muffinki, zdrowa wersja w sumie.
OdpowiedzUsuń