środa, 23 marca 2011

wariacja szpinakowa

Wreszcie można powiedzieć oficjalnie: wiosna!! I rower. Od razu chce się żyć.

tu jeszcze Wrocław...

A jak wiosna to oczywiście warzywa. Z niecierpliwością czekam na osiedlowe straganiki, które już pewnie niedługo się pojawią. Ale dziś jeszcze mrożony, ale i tak wiosenny, szpinak. I wariacja, wynikająca z tego, co akurat znalazłam w kuchni.


Naleśnikowa 'lasagne' ze szpinakiem

Naleśniki (4 sztuki):
* 2 jajka
* 2 łyżki mąki żytniej razowej
* 2 łyżki jogurtu
* pół szklanki mleka

Farsz:
* 200 g szpinaku
* 2 jajka
* 1 ząbek czosnku
* 4 czarne oliwki
* kilka listków bazylii
* sól, pieprz, chili, kurkuma, curry

Najpierw smażymy naleśniki. Następnie robimy farsz, rozmrażając szpinak i dodając kolejno wszystkie składniki. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, przekładając masą. Na wierzchu kładziemy żółty ser i zapiekamy ok. 10 minut. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz