wtorek, 29 marca 2011

słoneczne naleśniki

Były już zielone naleśniki, więc czemu by nie spróbować z innymi kolorami? Dziś naleśniki w wersji żółtej z zielonym nadzieniem :)


Ta intensywna żółć to zasługa kurkumy i curry. A oprócz doznań wizualnych dodają one potrawie fajnego, orientalnego aromatu. Sam przepis prosty i bardzo podobny do tego.

Żółte naleśniki ze szpinakiem w wersji orientalnej


Porcja dla dwóch osób (4 naleśniki):

Naleśniki
* 2 jajka
* 2 łyżki mąki żytniej razowej
* 2 łyżki jogurtu
* 1/4 szklanki mleka
* szczypta soli
* kurkuma, curry (sporo, tak żeby nadały masie żółtej barwy)

Składniki mieszamy i smażymy po bożemu, jak typowe naleśniki :)

Farsz
* 200 g szpinaku (u mnie mrożony szpinak w kulkach)
* 1 jajko
* 1 lub 2 ząbki czosnku
* sól, pieprz, papryka

Na patelnię wrzucamy zamrożony szpinak, można podlać trochę wodą, wtedy szybciej się rozmrozi, później dodajemy posiekany w drobne kawałeczki czosnek, wbijamy jajko, doprawiamy. Gotowy farsz zawijamy w naleśniki. Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz