Ta intensywna żółć to zasługa kurkumy i curry. A oprócz doznań wizualnych dodają one potrawie fajnego, orientalnego aromatu. Sam przepis prosty i bardzo podobny do tego.
Żółte naleśniki ze szpinakiem w wersji orientalnej
Porcja dla dwóch osób (4 naleśniki):
Naleśniki
* 2 jajka
* 2 łyżki mąki żytniej razowej
* 2 łyżki jogurtu
* 1/4 szklanki mleka
* szczypta soli
* kurkuma, curry (sporo, tak żeby nadały masie żółtej barwy)
Składniki mieszamy i smażymy po bożemu, jak typowe naleśniki :)
Farsz
* 200 g szpinaku (u mnie mrożony szpinak w kulkach)
* 1 jajko
* 1 lub 2 ząbki czosnku
* sól, pieprz, papryka
Na patelnię wrzucamy zamrożony szpinak, można podlać trochę wodą, wtedy szybciej się rozmrozi, później dodajemy posiekany w drobne kawałeczki czosnek, wbijamy jajko, doprawiamy. Gotowy farsz zawijamy w naleśniki. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz