sobota, 2 lutego 2013

brokułowy klasyk - na zdrowie

Nie znoszę chorować. I jak tylko czuję, że coś mnie bierze, próbuję oszukać swój organizm, zignorować ten fakt i funkcjonować jak gdyby nigdy nic. Wspomagam się oczywiście jakimiś lekami, ale nie pozwalam sobie na zalegnięcie w łóżku i chorowanie. Czasem całkiem skutecznie udaje mi się przechytrzyć samą siebie. I mam nadzieję, że tym razem też tak będzie. Bo na chorowanie zupełnie nie mam czasu.

A na pocieszenie zrobiłam sobie zupę - tak klasyk, który na pewno każdy z Was wiele razy robił (albo chociaż jadł) - krem z brokułów.


Zupa krem z brokułów

Składniki:

* 1 brokuł
* 1/2 litra bulionu warzywnego
* 1 cebula szalotka
* 1 duży ząbek czosnku
* sól, pieprz, chili

Przygotowanie tej zupy to oczywiście banał i zajmuje chwilę. Brokuła gotuję w bulionie aż zmięknie, dodaję zeszkloną na oliwie cebulkę i wyciśnięty czosnek. Doprawiam, a następnie blenduję. Podaję z jogurtem, uprażonymi ziarnami słonecznika i orzeszkami ziemnymi, dodaję razowe grzanki.

Smacznego.

I pamiętajcie, nie chorujemy!


1 komentarz:

  1. Nie przyszło mi do głowy posypywać zupy orzeszkami, a to świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń