czwartek, 21 lutego 2013

słodko & wytrawnie

Wieczór w domu, z książką i muzyką.
I znowu piekę. Ale o tym, co dzisiaj w piekarniku, będzie później, bo z powodu ostatniej intensywności pieczenia, nie nadążam z wrzucaniem przepisów.
A dziś jeszcze z cyklu około-urodzinowych wypieków...

Było brownie, żeby wykorzystać zalegający w lodówce krem kasztanowy.
W smaku dobre i bardzo intensywne, ale mocno rozsypujące się (chyba przetrzymałam je w piekarniku).



Kasztanowe brownie z wanilią 

/przepis za addio pomidory/

Składniki:

200 g czekolady deserowej (użyłam czekolady o 74% zawartości kakao)
95 g masła
200 g kremu z kasztanów z wanilią
60 g drobnego cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 jajko
25 g mleka skondensowanego bez cukru
15 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Przygotowanie:

1.       Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni.
2.      W garnuszku rozpuszczamy masło z czekoladą. Uważamy, aby całości zbytnio nie nagrzać.
3.      Garnek zdejmujemy z palnika. Dodajemy krem kasztanowy. Mieszamy dokładnie łyżką.
4.      W misce trzepaczką krótko roztrzepujemy jajko. Dodajemy cukier. Ubijamy do rozpuszczenia.
5.      Do czekolady dodajemy ekstrakt, mieszamy. Wlewamy całość do jajka. Mieszamy.
6.      Wsypujemy odrobinę soli i mąkę. Wlewamy mleko. Mieszamy. Wylewamy do foremki wyłożonej pergaminem. Wyrównujemy wierzch.
7.      Pieczemy 25 minut bez nawiewu.
8.       Lekko studzimy przed podaniem.

A oprócz tego szybka, wytrawna przekąska. Bardzo fajny farsz - szpinak i ciecierzyca, to nie może się nie udać!
Z podanych proporcji zostało mi sporo farszu - moim zdaniem wypełniłby dwa arkusze ciasta francuskiego. Ten, który został, wykorzystałam później w tartaletkach, ale o tym kiedy indziej :)


Francuskie rożki ze szpinakiem i ciecierzycą

/przepis za VEGELICIOUS/

Składniki:

opakowania ciasta francuskiego
puszka ciecierzycy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1kg świeżego szpinaku lub opakowanie mrożonego (450g)
2 łyżki oleju
sól, pieprz
mielony kminek, słodka papryka

Szpinak myjemy, suszymy i szatkujemy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek oraz szpinak. Dusimy 2-3 minuty. Dodajemy odsączoną z wody ciecierzycę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kminkiem i słodką papryką.

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o boku długości ok 6cm. Każdy kwadrat wałkujemy, następnie kładziemy na środek łyżkę nadzienia szpinakowego i sklejamy dwa przeciwległe rogi oraz odpowiednie pary boków aby uzyskać „trójkąty”. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Ciasto powinno się ładnie zarumienić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz