Wieczór w domu, z książką i muzyką.
I znowu piekę. Ale o tym, co dzisiaj w piekarniku, będzie później, bo z powodu ostatniej intensywności pieczenia, nie nadążam z wrzucaniem przepisów.
A dziś jeszcze z cyklu około-urodzinowych wypieków...
Było brownie, żeby wykorzystać zalegający w lodówce krem kasztanowy.
W smaku dobre i bardzo intensywne, ale mocno rozsypujące się (chyba przetrzymałam je w piekarniku).
Kasztanowe brownie z wanilią
/przepis za addio pomidory/
Składniki:
200 g czekolady deserowej (użyłam czekolady o 74% zawartości kakao)
95 g masła
200 g kremu z kasztanów z wanilią
60 g drobnego cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 jajko
25 g mleka skondensowanego bez cukru
15 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni.
2. W garnuszku rozpuszczamy masło z czekoladą. Uważamy, aby całości zbytnio nie nagrzać.
3. Garnek zdejmujemy z palnika. Dodajemy krem kasztanowy. Mieszamy dokładnie łyżką.
4. W misce trzepaczką krótko roztrzepujemy jajko. Dodajemy cukier. Ubijamy do rozpuszczenia.
5. Do czekolady dodajemy ekstrakt, mieszamy. Wlewamy całość do jajka. Mieszamy.
6. Wsypujemy odrobinę soli i mąkę. Wlewamy mleko. Mieszamy. Wylewamy do foremki wyłożonej pergaminem. Wyrównujemy wierzch.
7. Pieczemy 25 minut bez nawiewu.
8. Lekko studzimy przed podaniem.
A oprócz tego szybka, wytrawna przekąska. Bardzo fajny farsz - szpinak i ciecierzyca, to nie może się nie udać!
Z podanych proporcji zostało mi sporo farszu - moim zdaniem wypełniłby dwa arkusze ciasta francuskiego. Ten, który został, wykorzystałam później w tartaletkach, ale o tym kiedy indziej :)
Francuskie rożki ze szpinakiem i ciecierzycą
/przepis za VEGELICIOUS/
Składniki:
opakowania ciasta francuskiego
puszka ciecierzycy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1kg świeżego szpinaku lub opakowanie mrożonego (450g)
2 łyżki oleju
sól, pieprz
mielony kminek, słodka papryka
Szpinak myjemy, suszymy i szatkujemy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek oraz szpinak. Dusimy 2-3 minuty. Dodajemy odsączoną z wody ciecierzycę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kminkiem i słodką papryką.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o boku długości ok 6cm. Każdy kwadrat wałkujemy, następnie kładziemy na środek łyżkę nadzienia szpinakowego i sklejamy dwa przeciwległe rogi oraz odpowiednie pary boków aby uzyskać „trójkąty”. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Ciasto powinno się ładnie zarumienić.
Smakuje słodko i wytrawnie :)
OdpowiedzUsuń