Całe szczęście, że mam chociaż te ciastka z żelkami.
Brzmi dziwnie? Może i tak. Ale spróbujcie, dają radę.
Wybaczcie, nie napiszę teraz więcej, moja kreatywność jest dzisiaj zerowa.
Ciastka owsiane z bakaliami i żelkami
/inspiracja: Do It Yourself - Cook It Yourself/
Składniki:
(na około 15-20 ciasteczek)
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki razowej
1/2 szklanki otrębów żytnich
1 szklanka mleka sojowego
1/4 szklanki oleju
1 czubata łyżka miodu
bakalie: 30g orzechów włoskich, 30g orzechów ziemnych, 80g suszonej żurawiny, 50g rodzynek, łyżka sezamu
kilka owocowych żelków (u mnie żelki wegetariańskie z Aldi)
Bakalie i żelki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Z powstałej masy formujemy placuszki o średnicy około 5-7 cm, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-175 stopni. Pieczemy około 15-20 minut. Ciasteczka sprawdzamy patyczkiem - powinny być miękkie.
Faktycznie brzmi dziwnie, ale sol i karmel tez brzmialy kiedys dziwnie, wiec moze wyprobuje :)
OdpowiedzUsuńwyglądają jak ciasteczka energetyczne :) w sumie takie też są jeśli chodzi o skład :) nie martw się złe dni mają to do siebie, że po nich są te dobre!
OdpowiedzUsuń