środa, 6 lutego 2013

bakłażan. pomidor. feta. wystarczy

kuchenny minimalizm

wyczekiwanie wiosny

przemeblowania

fiolet i czerń

niekończący się katar

- mój początek lutego



Obiad:

GRILLOWANY BAKŁAŻAN Z FETĄ I MIĘTĄ wg Gordon’a Ramsay’a



/przepis za: Lepszy Smak/

Składniki: (4 porcje):

1 bakłażan
250 g pomidorków koktajlowych
100 g sera feta
2 łyżki posiekanej świeżej mięty /nie miałam/
oliwa
sól i pieprz
sos balsamiczny (lub ocet balsamiczny)

Wykonanie:

Bakłażana pokroić na okrągłe plastry o grubości około 5 mm, każdy oprószyć solą, włożyć do sitka i odstawić na 20-30 minut. Bakłażana w tym czasie puści sok. Następnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Plastry bakłażana smarować cienko oliwą i piec na grillu przez 3-4 minuty z każdej strony, aż będą miękkie i przyrumienione.
Upieczone plastry bakłażana rozłożyć na talerzach, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokruszony ser feta. Całość posypać posiekaną miętą oraz skropić oliwą i sosem balsamicznym (octem balsamicznym).

Smacznego.

A jak będę miała z powrotem piekarnik, to upiekę muffiny!

1 komentarz: