środa, 20 lutego 2013

mój miesiąc luty

Urodziny minęły. Znowu można zapomnieć o tym, ile ma się lat.
Dziękuję tym, którzy wczoraj ze mną przemijali ;-)

Zimo, idź już sobie! [żeby nie powiedzieć bardziej dobitnie]

link

A ostatnio sporo piekłam. Docieramy się jeszcze z nowym piekarnikiem - brownie trzymałam za długo, przez co się kruszyło, ciasto z owocami za krótko, w efekcie czego było zbyt blade. Tu potrzeba czasu, jak w każdym nowym związku ;)

Zgodnie z zapowiedzią, podaję przepisy na smakołyki z poprzedniego posta.


Pełnoziarniste pieczone pierogi ze szpinakiem i serem

Wszystkim bardzo smakowały. Ciasto ma fajną konsystencję i barwę. Troszkę mi się rozklejały podczas pieczenia, ale i tak były super. Warto zrobić taką trochę inną i trochę zdrowszą wersję pierogów.

/przepis za Just My Delicious/

Składniki na ciasto na pierogi pełnoziarniste (ok 20 sztuk):

1 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki razowej
1 jajko
sól do smaku
pieprz do smaku
1,5 łyżeczki curry
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl gęstej, kwaśnej śmietany

Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolite, nieprzywierające do dłoni ciasto.

Składniki na farsz ze szpinaku i sera:

1 łyżka masła
300g szpinaku
3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
3 łyżki sera gorgonzola
1/2 kostki sera feta
pieprz czarny do smaku
sól do smaku

Szpinak podduś na patelni z dodatkiem masła, następnie dodaj do niego śmietanę, oba rodzaje sera i przyprawy. Podduś do czasu, aż masa lekko zgęstnieje. Pozostaw do przestygnięcia.

Kiedy farsz przestygnie, wypełniaj nim krążki wycięte z rozwałkowanego ciasta, każdy zlep dokładnie i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Dodatkowo:

1 jajko
1 łyżka mleka
pestki dyni

Wierzch każdego pieroga posmaruj roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Następnie na powierzchnię każdego pieroga przyklej pestki dyni. Piecz w 190C przez ok 30-35 minut.



Ciasto 'do góry nogami' z cytrusem

Nie będzie to raczej moje ulubione ciasto, przede wszystkim dlatego, że wyszło mi trochę zbyt blade, chociaż to pewnie wina mojego nowego piekarnika, a nie przepisu. W smaku niezłe, chociaż jak dla mnie trochę za mało wyraziste.

/przepis za Wegan Nerd!/

Składniki:

1 szklanka mąki
3/4 małej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta sody oczyszczonej
1 szklanka mleka sojowego
4 łyżki soku z grejpfruta
1/2 szklanki + parę łyżek stołowych cukru
2 krople aromaty waniliowego
3 łyżki oleju + łyżeczka
1 grejpfrut/pomarańcz
 
Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Owoce obierz ze skórki i pokrój na cienkie plastry. Tortownicę */lub inne naczynie lekko posmaruj oliwą. Ułóż w przygotowanym wcześniej naczyniu do pieczenia owoce. Posyp owoce cukrem, od serca albo rozsądnie. Włóż do piekarnika.
W tym czasie odlej szklankę mleka sojowego i dodaj do niego świeżego soku z grejpfruta. Wymieszaj. Przesiej suche składniki do miski. Dodaj mleko i zacznij mieszać ciasto. Możesz pomóc sobie mixerem. Dodaj cukier i ciągle mieszaj Na koniec dodaj olej i aromat waniliowy. Wyciągnij owoce z piekarnika i zalej je ciastem. Piecz około 30 minut. Po upieczeniu niech się chwile ostudzi.
Następnie przykryj naczynie, w którym piekło się ciasto dużym talerzem i odwróć zdecydowanym ruchem tak by ciasto opadło na talerz.

*  Jeśli planujesz piec w tortownicy z rozkładanymi bokami obłóż tortownice z zewnętrznej strony od dna folią aluminiową. Soki z pod owoców mogą wylewać się przez szparki i można łatwo ubrudzić piekarnik.



Owsiane ciasteczka z solonymi orzeszkami ziemnymi i gorzką czekoladą

Te ciastka bardzo polecam! Super połączenie słodkiego i słonego (chociaż sól sama w sobie nie jest wyczuwalna, fajnie komponuje się z czekoladą). Wszystkim bardzo smakowały. Pewnie je jeszcze kiedyś powtórzę.

/przepis za Crispy Biscuits/

Składniki: 

(35-40 ciasteczek)

1/2 szklanki płatków owsianych górskich,
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
1 szklanka mąki pszennej,
2/3 szklanki cukru trzcinowego,
1 płaska łyżeczka sody,
100 g masła,
1 jajko,
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (ewentualnie cukier wanilinowy/olejek waniliowy),
90 g gorzkiej czekolady grubo posiekanej (1 kostka na 4-6 mniejszych kawałeczków),
80 g grubo posiekanych orzeszków ziemnych solonych.

Wykonanie:

Mąkę przesiać ze sodą. Dodać cukier, cukier z wanilią, płatki owsiane i posiekane orzeszki. Wymieszać. Masło rozpuścić, wlać do pozostałych składników. Jajko rozmącić i wszystko razem zamieszać. Dodać posiekaną czekoladę, połączyć składniki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, kłaść na blaszkę i spłaszczyć dłonią. Piec 16 min. w 175°C z termoobiegiem. Zostawić na blaszce do przestygnięcia, następnie przełożyć na kratkę, aż całkowicie wystygną.


Tyle na dzisiaj. Dobrze jest mieć znowu piekarnik.
I dobrze jest mieć urodziny, chociaż raz w roku zdecydowanie wystarczy ;)

1 komentarz:

  1. Cieszę się, że ciasteczka smakowały :)To jedne z moich ulubionych :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń