środa, 17 kwietnia 2013

zielono mi!

Nareszcie!! Krótki rękawek, słoneczne okulary, spacery na Zdrowie, a dziś w planach nawet inauguracja sezonu ogródkowego na Piotrkowskiej :)
Wiosno, trwaj!

Wiosennie też na talerzu - placuszki z cukinii, podobne do tych, a jednak trochę inne ;)


Placuszki z cukinią, fetą i bazylią

/przepis za: Paleta Smaku, z moimi zmianami/

SKŁADNIKI:

(10 placuszków - ok. 2 porcje)

1 średnia cukinia zielona lub żółta (ok. 300-350 g)
1/3 kostki fety (60-70 g)
1 ząbek czosnku
1 jajko
4 łyżki mąki [u mnie pełnoziarnista]
listki z 2-3 gałązek mięty ogrodowej [zamiast mięty dałam świeżą bazylię]
sól, pieprz do smaku, szczypta oregano
3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

+ sos jogurtowo-czosnkowy (mały jogurt, ząbek czosnku, szczypta soli, pieprzu i cukru)

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, zostawić chwilę na sitku i odcisnąć z soku. Dodać jajko, posiekany ząbek czosnku i posiekaną bazylię, fetę pokrojoną w małą kostkę i mąkę. Wymieszać dokładnie, doprawić pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć małe placuszki na złocisty kolor z obu stron. Po zdjęciu z patelni osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać z lekkim sosem jogurtowo-czosnkowym (mały jogurt wymieszać ze startym ząbkiem czosnku, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru, można też dodać szczypiorek, ewentualnie łyżkę majonezu - jeśli nie boicie się dodatkowych kalorii).

Placuszki podałam z rukolą, żeby było jeszcze bardziej zielono :)


Smacznego! Jedzcie warzywka i cieszcie się słońcem :-)

2 komentarze:

  1. Swietne i prawdziwie wiosenne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przypadkiem kiedys natknelam sie na takie placuszki u kolezanki, byly naprawde smaczne. Te wygladaja rownie apetycznie, w sam raz jako lekki obiad w cieple dni :) Taki obiadek to prawdziwe delikatesy, internetowe cuda nic tylko czytac i wprowadzac w zycie w kuchni

    OdpowiedzUsuń