czwartek, 11 kwietnia 2013

wiosenny obiad. nadziana cukinia w dwóch odsłonach

Wiosna przychodzi małymi kroczkami. Ale dziś już lepiej, cieplej, więcej słońca. Liczę na tendencję zwyżkową, żeby Fiodor był wreszcie wybiegany. A i mnie długi spacer się przyda.

Dziś obiad lekki, wiosenny. Może z powodzeniem posłużyć też jako przekąska.
Przepis z programu Pyszne 25 (odcinek Faszerujemy), który znajdziecie tu.

Cukinia faszerowana na dwa sposoby

Składniki:

4 cukinie
200 g sera feta
100 g suszonych pomidorów
świeży tymianek
garść czarnych oliwek


Przepis nr 1:

Potrzebna ci będzie mała łyżeczka do robienia „kulek” np. z melona. Za jej pomocą wydrąż środek każdej cukinii (odkrój końce, a potem dobieraj się do niej z jednej i drugiej strony). Fetę przełóż do miski, rozdrobnij widelcem. Pomidory, oliwki i tymianek drobno pokrój, dodaj do fety, wymieszaj. Tak przygotowany farsz przekładaj do wydrążonych cukinii. Krój je na 1,5 cm plastry. Przysmażaj je z obu stron na patelni z odrobina oliwy.


Przepis nr 2:

Cukinię przekrój wzdłuż na dwie połowy. Wydrąż środek i nałóż farsz (ten sam, co w przepisie nr 1). Nadziane cukinie włóż do piekarnika i zapiekaj przez ok. 20 minut w temp. 200 stopni.

Osobiście polecam sposób nr 2 - jest szybszy i zdrowszy (bez oleju). Ale to kwestia gustu, cukinia w obu osłonach smakuje super.

Polecam!

1 komentarz:

  1. Też robię faszerowane cukinie tym drugim sposobem :) Ostatnio kupiłam książkę Pyszne 25 i przepisy są naprawdę fajne. Szybkie i smaczne. Zapraszam do siebie- te wypróbowane są już na blogu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń