Słońce, muzyka i śniadanie bez pośpiechu. Jak na niedzielny poranek przystało.
A co na śniadanie? Zdrowe placuszki z bananem.
Placuszki z płatkami jęczmiennymi i bananem
3 łyżki płatków jęczmiennych (mogą być też owsiane)
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 dojrzały banan
1 jajko
łyżeczka Stevii (można zastąpić łyżką normalnego lub brązowego cukru)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Płatki zalewamy wrzątkiem (tak, aby je zakryć, niecałe pół szklanki wrzątku) i odstawiamy do napęcznienia. Mąkę mieszamy z proszkiem, solą i słodzikiem. Banana rozgniatamy, dodajemy jajko. Mieszamy wszystkie składniki (płatki razem z wodą do napęcznienia). Smażymy na patelni teflonowej po obu stronach do przyrumienienia.
cudowne, na pewno zrobię w najbliższym czasie!
OdpowiedzUsuńFajny przepis, ładne zdjęcia. Gratuluję.
OdpowiedzUsuńEliza zrobiłem, ale ta masa wg Twoich proporcji jest bardzo wodnista. Dodałem więcej mąki, a i tak wyszły mi mniej zwarte niż Tobie na obrazeczku. Hm
OdpowiedzUsuńUrwipołecki
hm, a odstawiłeś płatki, żeby napęczniały? u mnie masa była gęsta bez dodawania mąki...
OdpowiedzUsuń