Po całym świątecznym obżarstwie chciałoby się czegoś lekkiego i mniej kalorycznego.
Dlatego moja propozycja na obiad to tartaletki w wersji light - ciasto prawie bez tłuszczu, a farsz oczywiście warzywny.
Polecam wszystkim nieco zmęczonym świątecznymi przysmakami.
Pełnoziarnista tarta z cukinią i pomidorami
/składniki na jedną tartę lub cztery tartaletki/
Ciasto:
220 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy
120 ml zimnej wody
Nadzienie:
2 jajka
3 łyżki śmietany 12%
pół cukinii
kilka pomidorków koktajlowych
kilka suszonych pomidorów z zalewy
oliwa
sól, pieprz, chili
Ugniatamy ciasto na tartę i formujemy z niego kulę. Ciasto wstawiamy na ok. 20 minut do zamrażalnika.
Formę do tarty lub foremki do tartaletek smarujemy oliwą, wykładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut i pieczemy w temperaturze 200 stopni.
W międzyczasie grillujemy plastry cukinii (posmarowane lekko oliwą z przyprawami). Jajka mieszamy ze śmietaną i przyprawiamy.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, wylewamy na nie jajka ze śmietaną, kładziemy na wierzch cukinię i pokrojone pomidory.
Wstawiamy do piekarnika na następne 20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz