piątek, 5 kwietnia 2013

po świętach. zdrowa tarta

Po całym świątecznym obżarstwie chciałoby się czegoś lekkiego i mniej kalorycznego.

Dlatego moja propozycja na obiad to tartaletki w wersji light - ciasto prawie bez tłuszczu, a farsz oczywiście warzywny.
Polecam wszystkim nieco zmęczonym świątecznymi przysmakami.


Pełnoziarnista tarta z cukinią i pomidorami

/składniki na jedną tartę lub cztery tartaletki/

Ciasto:

220 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy
120 ml zimnej wody

Nadzienie:

2 jajka
3 łyżki śmietany 12%
pół cukinii
kilka pomidorków koktajlowych
kilka suszonych pomidorów z zalewy
oliwa
sól, pieprz, chili

Ugniatamy ciasto na tartę i formujemy z niego kulę. Ciasto wstawiamy na ok. 20 minut do zamrażalnika.
Formę do tarty lub foremki do tartaletek smarujemy oliwą, wykładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut i pieczemy w temperaturze 200 stopni.

W międzyczasie grillujemy plastry cukinii (posmarowane lekko oliwą z przyprawami). Jajka mieszamy ze śmietaną i przyprawiamy.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika, wylewamy na nie jajka ze śmietaną, kładziemy na wierzch cukinię i pokrojone pomidory.

Wstawiamy do piekarnika na następne 20 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz