sobota, 9 marca 2013

sobota. obiad. delikatnienie

Wczorajszy wieczór miał duży potencjał. I to by było na tyle.
A dzisiejszy dzień trochę na zwolnionych obrotach.

W związku z tym szybki, mało wymagający, ale bardzo smaczny obiad. Zapiekanka z warzywami i polentą, bo ostatnio pomyślałam, że fajnie by było ją wypróbować.

Inspiracja stąd i sporo moich zmian.


Zapiekanka z polentą i warzywami

Składniki na 2-4 porcje:

400 ml bulionu warzywnego
100 g polenty
warzywa wg uznania, u mnie: pół bakłażana, pół cukinii, dwa nieduże pomidory (sparzone i obrane ze skórki), pół czerwonej papryki
kawałek żółtego sera ok 30 g, u mnie radamer
1 jajko
100 ml śmietany
sól, pieprz, chili, tymianek

Zagotować bulion, wsypać polentę i ciągle mieszając, gotować jakieś 2-3 minuty. Zdjąć z ognia, kiedy masa zaczyna gęstnieć, ale jeszcze nie jest "bryłą". Odstawić, niech dojdzie.
Warzywa pokroić w plastry i poddusić ok. 5 minut na oliwie (najpierw cukinia i papryka, bakłażan, na końcu pomidory), dodać sól, pieprz i chili.
Polentę wyłożyć do naczynia, pokryć ją warzywami, następnie polać jajkiem ze śmietaną (z solą i pieprzem). Całość posypać startym serem i tymiankiem. Zapiekać ok. 20 minut w temp. 190 stopni.


Polecam polentę, bo jest zdrowa i prosta w przygotowaniu. W tym wydaniu smakuje bardzo dobrze, ale oczywiście można próbować różnych innych kombinacji i dodawać warzywa wedle upodobania.
Smacznego!

Niech weekend Wam służy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz