poniedziałek, 11 marca 2013

niechciana zima. a na obiad soczewica

Dziś na obiad potrawa, której fotogeniczność jest odwrotnie proporcjonalna do pożywności i smaku. Propozycja idealna na (chwilowy, mam nadzieję!) powrót zimy. Rozgrzewająca i sycąca.




Dhal z czerwonej soczewicy

/przepis za Shinju/


Składniki (4 porcje):

2 łyżki klarowanego masła /zastąpiłam oliwą/
1 szklanka czerwonej soczewicy
3 - 3.5 łyżeczki Arhar Dal Masala (indyjska mieszanka przypraw: kolendra, czerwone chilli, sól, gorczyca, kurkuma, kumin, płatki cebuli, tamarynda, suszony imbir, płatki czosnku, goździki, gałka muszkatołowa, liście curry, asafetida) /można znaleźć np. na allegro/
1 duża cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub bardzo drobno posiekane
1 puszka pomidorów bez skórki
sól
ryż basmati /u mnie długoziarnisty brązowy/

Soczewicę dokładnie płuczemy zimną wodą na sicie i odsączamy. Przekładamy do garnka i zalewamy 3 szklankami zimnej wody. Zagotowujemy, a następnie na małym ogniu, pod przykryciem gotujemy aż soczewica zacznie być miękka.

W głębokiej patelni rozpuszczamy dwie łyżki klarowanego masła i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy czosnek i smażymy go przez 30 sekund. Posypujemy wszystko przyprawą Arhar Dal Masala, mieszamy i podsmażamy na niewielkim ogniu całość przez 2 minuty. Następnie dodajemy soczewicę wraz z wodą z jej gotowania (ja odjęłam około pół szklanki). Mieszamy. Doprawiamy solą do smaku. Pomidory z puszki odcedzamy z soku i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka z soczewicą. Gotujemy całość jeszcze przez 7-10 minut. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.


Uwielbiam wszystkie kombinacje z soczewicą w roli głównej, więc ten obiad też bardzo przypadł mi do gustu. Mieszanka indyjskich przypraw nadaje niepowtarzalnego aromatu.
Jest pysznie, polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz