wtorek, 26 marca 2013

gruszka + gorgonzola. ten muffin nie jest na deser

Słucham Devendry, myślę o tym, ile rzeczy powinnam zrobić. Czekam na wiosnę. W ogóle ciągle na coś czekam.


Przednówkowy stan zawieszenia.

Trzeba coś upiec. Dzisiaj muffiny w wersji wytrawnej. Ciekawy smak, choć może nie dla każdego. Natomiast miłośnicy połączenia: gruszka i gorgonzola powinni być bardzo zadowoleni :)


Muffiny z serem gorgonzola i gruszką

/przepis - Vege Kika/

Składniki:

2 szklanki mąki /u mnie pół na pół z pełnoziarnistą/
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mieszanki "zioła prowansalskie"
1 szklanka mleka
2 jajka
1/2 kostki margaryny (rozpuszczona w rondelku i ostudzona)
niewielki kawałek sera gorgonzola (pokrojonego w kostkę)
1 gruszka średniej wielkości (lub odpowiednia ilość małych gruszek - małe są zwykle cierpkie).

W jednej misce mieszamy ze sobą mokre składniki - mleko, jajka, margarynę. W drugiej misce, składniki suche - mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz zioła. Do mąki wrzucamy ser i gruszki pokrojone w kostkę, wlewamy mokre składniki. Wszystko mieszamy niezbyt dokładnie i napełniamy masą foremki. Muffiny pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Najlepiej smakują na ciepło. Dobre są też polane sosem czosnkowym.

1 komentarz: