niedziela, 7 kwietnia 2013

Sonntagsfrühstück

Dzień dobry!

Słońce, muzyka i śniadanie bez pośpiechu. Jak na niedzielny poranek przystało.


A co na śniadanie? Zdrowe placuszki z bananem.


Placuszki z płatkami jęczmiennymi i bananem

3 łyżki płatków jęczmiennych (mogą być też owsiane)
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 dojrzały banan
1 jajko
łyżeczka Stevii (można zastąpić łyżką normalnego lub brązowego cukru)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Płatki zalewamy wrzątkiem (tak, aby je zakryć, niecałe pół szklanki wrzątku) i odstawiamy do napęcznienia. Mąkę mieszamy z proszkiem, solą i słodzikiem. Banana rozgniatamy, dodajemy jajko. Mieszamy wszystkie składniki (płatki razem z wodą do napęcznienia). Smażymy na patelni teflonowej po obu stronach do przyrumienienia.

4 komentarze:

  1. cudowne, na pewno zrobię w najbliższym czasie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, ładne zdjęcia. Gratuluję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Eliza zrobiłem, ale ta masa wg Twoich proporcji jest bardzo wodnista. Dodałem więcej mąki, a i tak wyszły mi mniej zwarte niż Tobie na obrazeczku. Hm

    Urwipołecki

    OdpowiedzUsuń
  4. hm, a odstawiłeś płatki, żeby napęczniały? u mnie masa była gęsta bez dodawania mąki...

    OdpowiedzUsuń