sobota, 27 kwietnia 2013

sobota / zielone pęczotto

Senna sobota i próby ogarnięcia się.
Kiepsko mi dziś idzie. Pęczak rozsypany na podłodze, wszystko wypada z rąk.
Złośliwość rzeczy martwych.

No ale wreszcie jest - obiad. Pęczotto po raz pierwszy.


Zielone pęczotto ze szpinakiem i groszkiem

/przepis z Kuchni w wersji light/

SKŁADNIKI:

100 g pęczaku
600 ml bulionu warzywnego
150 g świeżego szpinaku
1 mała puszka zielonego groszku [dałam mrożony groszek]
1 mały ząbek czosnku
oliwa

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy (1 łyżeczka) i wrzuć szpinak. Podsmaż go, cały czas mieszając. Gdy „zwiędnie”, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Przestudź i zmiksuj blenderem. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebule i zeszklij, dodaj pęczak i podsmaż kilka minut, cały czas mieszając.
Wlej odrobinę bulionu i ponownie wymieszaj.
Bulion dodawaj stopniowo, gdy kasza go wchłonie - wlej ponownie, mieszając przez cały czas.
Po około 20 minutach dodaj zmiksowany szpinak i duś, dopóki kasza nie będzie al dente - dolewając cały czas bulion. Pęczotto musi być gęste i lekko al dente.
Dodaj zielony groszek i delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

1 komentarz: