Moja wersja tego znanego deseru jest dietetyczna, prosta, no i przede wszystkim smaczna (potwierdzone przez Gu, która kilka razy wyrażała zachwyt ;) Z lodami - niebo w głębie!
Truskawkowe crumble z lodami
* ok. 1/2 kg truskawek (proporcje dowolne, w zależności od foremki lub naczynia żaroodpornego)
* 4 łyżki brązowego cukru
* 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
* 4 łyżki płatków owsianych
* 2 łyżki masła + odrobina do wysmarowania foremki
* odrobina mielonych migdałów
* cynamon
* ulubione lody (u mnie toffi)
Truskawki wrzucamy do wysmarowanej masłem foremki, tak by zakryły dno. Robimy kruszonkę: palcami lekko wyrabiamy suche składniki z miękkim masłem. Najpierw posypujemy truskawki odrobiną brązowego cukru, mielonych migdałów i cynamonu. Następnie zakrywamy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. pół godziny (aż kruszonka się zarumieni).
przed włożeniem do piekarnika... |
... i po wyjęciu. smacznego!! :-) |
Pysznie tu u ciebie! Za dobre crumble dalabym sie posiekac :)
OdpowiedzUsuńwyglądają apetycznie, nigdy nie próbowałam w takim wydaniu:)
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Ale cudooo.... Zazdroszczę ! Anonimowa Małgorzata.
OdpowiedzUsuń