poniedziałek, 28 maja 2012

truskawki - nareszcie!

W tym tygodniu kiepsko u mnie z czasem, więc będzie błyskawiczny deser. Z cyklu: zaraz przychodzą znajomi, co im podać?! A w roli głównej truskawki. Gdybym miała wskazać na jeden najbardziej ulubiony owoc, to truskawki by wygrały. Uwielbiam! Czas więc zacząć truskawkowy sezon :)

Moja wersja tego znanego deseru jest dietetyczna, prosta, no i przede wszystkim smaczna (potwierdzone przez Gu, która kilka razy wyrażała zachwyt ;) Z lodami - niebo w głębie!


Truskawkowe crumble z lodami

* ok. 1/2 kg truskawek (proporcje dowolne, w zależności od foremki lub naczynia żaroodpornego)
* 4 łyżki brązowego cukru
* 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
* 4 łyżki płatków owsianych
* 2 łyżki masła + odrobina do wysmarowania foremki
* odrobina mielonych migdałów
* cynamon
* ulubione lody (u mnie toffi)

Truskawki wrzucamy do wysmarowanej masłem foremki, tak by zakryły dno. Robimy kruszonkę: palcami lekko wyrabiamy suche składniki z miękkim masłem. Najpierw posypujemy truskawki odrobiną brązowego cukru, mielonych migdałów i cynamonu. Następnie zakrywamy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. pół godziny (aż kruszonka się zarumieni).

przed włożeniem do piekarnika...

... i po wyjęciu. smacznego!! :-)
Truskawki 2012

3 komentarze:

  1. Pysznie tu u ciebie! Za dobre crumble dalabym sie posiekac :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają apetycznie, nigdy nie próbowałam w takim wydaniu:)


    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudooo.... Zazdroszczę ! Anonimowa Małgorzata.

    OdpowiedzUsuń