A poniżej dwa pomysły z białymi szparagami.
Zupa ze szparagami i mleczkiem kokosowym
/przepis stąd - klik/
1 pęczek białych szparagów
0,5 puszki mleka kokosowego
0,6 litra bulionu warzywnego
0,5 szklanki śmietany kremowej
1 łyżka mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
(garść grzanek)
(koperek)
(cytryna do smaku)
Szparagi obieramy ze skóry i odcinamy zdrewniane końcówki. Obrane szparagi wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby ta lekko je przykryła. Wstawiamy garnek na gaz i gotujemy 20 minut.
Następnie ugotowane szparagi miksujemy. Do pure dolewamy bulion warzywny, gotujemy przez chwilę, aż zacznie wrzeć. Dodajemy mleko kokosowe wymieszane ze śmietaną i łyżką mąki. Zabielamy zupę i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
Omlet ze szparagami
kilka szparagów (zależy od ich wielkości)
2 jajka
1 łyżka mąki
odrobina oliwy
sól, pieprz
Jajka miksujemy z mąką na jednolitą masę. Dodajemy przyprawy i wylewamy na patelnię z odrobiną oliwy. Od razu układamy szparagi. Gdy jajka się zetną, przerzucamy na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy. Gotowe!
Mam nadzieję, że niebawem pojawią się tu też zielone szparagi. Chyba nawet wolę je od białych. Mniam!
ja też białe najbardziej lubię w zupie krem ale z mleczkiem kokosowym jeszcze nie robiłam, może być ciekawie!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
zupki polecam gotować w plenerze, w miarę możliwości :)
OdpowiedzUsuńognisko + kociołek http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html
+ dobry nastrój + coś do kociołka ;)