poniedziałek, 21 maja 2012

love szparagove

No i wreszcie są! Piękne, delikatne, eleganckie. Szparagi! Wprawdzie pierwsze, jakie udało mi się upolować, były cieniutkie, przez co dołożyłam sobie roboty z obieraniem. Ale co tam, warto było.


A poniżej dwa pomysły z białymi szparagami.

Zupa ze szparagami i mleczkiem kokosowym 
/przepis stąd - klik/

1 pęczek białych szparagów
0,5 puszki mleka kokosowego
0,6 litra bulionu warzywnego
0,5 szklanki śmietany kremowej
1 łyżka mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
(garść grzanek)
(koperek)
(cytryna do smaku)

Szparagi obieramy ze skóry i odcinamy zdrewniane końcówki. Obrane szparagi wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby ta lekko je przykryła. Wstawiamy garnek na gaz i gotujemy 20 minut.

Następnie ugotowane szparagi miksujemy. Do pure dolewamy bulion warzywny, gotujemy przez chwilę, aż zacznie wrzeć. Dodajemy mleko kokosowe wymieszane ze śmietaną i łyżką mąki. Zabielamy zupę i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.


Omlet ze szparagami

kilka szparagów (zależy od ich wielkości)
2 jajka
1 łyżka mąki
odrobina oliwy
sól, pieprz

Jajka miksujemy z mąką na jednolitą masę. Dodajemy przyprawy i wylewamy na patelnię z odrobiną oliwy. Od razu układamy szparagi. Gdy jajka się zetną, przerzucamy na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy. Gotowe!


Mam nadzieję, że niebawem pojawią się tu też zielone szparagi. Chyba nawet wolę je od białych. Mniam!

Szparagi na stół




2 komentarze:

  1. ja też białe najbardziej lubię w zupie krem ale z mleczkiem kokosowym jeszcze nie robiłam, może być ciekawie!


    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  2. zupki polecam gotować w plenerze, w miarę możliwości :)
    ognisko + kociołek http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html
    + dobry nastrój + coś do kociołka ;)

    OdpowiedzUsuń