niedziela, 15 lipca 2012

czekoladowo i wegańsko

Człowiek uczy się przez całe życie. Na przykład tego, że bez użycia jajek i mleka można zrobić super ciasto :) Brownies wegańskie, które znalazłam u Anki - Weganki wyszło pyszne i smakowało nie tylko weganom :)

Jest miękkie i baardzo mocno czekoladowe. Coś akurat na taki dzień jak dziś, gdy postanowiłam zagrzebać się w książkach i wreszcie coś napisać. Wiadomo, że bez czekolady ani rusz!


Brownies wegańskie

Składniki na małą blaszkę (ok. 20x10 cm):

* 2 dojrzałe banany
* 100 g bardzo gorzkiej czekolady
* 2 łyzki oleju arachidowego
* 1/3 łyżeczki sody
* 1/2 szklanki cukru brązowego
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
* 90 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (3/4 szklanki)
* 3 łyżki kakao

W misce rozgniatamy widelcem banany. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej razem z olejem. Do banana dodajemy cukier i lekko wystudzoną czekoladę. Wsypujemy kakao i sodę, a następnie przesiewamy mąkę i mieszamy całość. Pieczemy 180-190 st. ok. 30-40 minut.

3 komentarze:

  1. Cieszę się, że smakowało :) Wygląda oczywiście smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wypas Elajza !

    OdpowiedzUsuń