niedziela, 6 stycznia 2013

ciasto 'bieda' - a jakie smaczne!


Jest sytuacja. Zjadłoby się coś słodkiego, ale nagle przychodzi olśnienie, że dziś święto, więc wszystkie sklepy pozamykane. Szybki przegląd lodówki i szafek. Hmm, niewiele tego. Nie ma jajek ani cukru. To nic, i tak będzie ciasto ;)


Trochę inny chlebek czekoladowy /twórczość własna/

Składniki:

1 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej
1/3 szkl. miodu
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek oleju
1/2 szkl. wody
1/2 szkl. mleka sojowego waniliowego
1 mały czekoladowy Mikołaj ;) (40g)

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać (czekoladę połamać na kawałki), przelać do foremki. Piec ok. 30-35 minut, do suchego patyczka.


Z przyjemnych rzeczy weekendowych: zostałam ciocią! Olga jest śliczna i zdrowa, a moja siostra to twardzielka :)

Z nieprzyjemnych rzeczy weekendowych: popsuł mi się piekarnik, więc w najbliższym czasie pieczenia nie będzie.

Miłego weekendu!

2 komentarze:

  1. Potwierdzam - widziałam zdjęcia - Olga jest śliczna :) musze kiedyś się wprosić na bliższe oglądanie :]
    A ciasto "bieda" mnie intryguję, szczególnie ten czekoladowy mikołaj :) pozdro!

    OdpowiedzUsuń