Szparagi z piekarnika
Składniki na 4 porcje:
* 680 - 900 g świeżych szparagów (jeśli zielone, to wystarczy przyciąć zdrewniałe końcówki, nie trzeba obierać)
* 20 pomidorów, małych, słodkich i dojrzałych
* duża garść czarnych oliwek
* 3 łyżki oliwy
* ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki
* duża garść świeżej bazylii (u mnie rukola)
* sól i świeżo zmielony pieprz
* mała szczypta pokruszonego chilli
Wszystkie składniki wymieszać w misce i włożyć do naczynia do pieczenia. Piec przez 10-12 minut w piecu nagrzanym do 225 stopni C. W trakcie pieczenia zamieszać 2-3 razy.
Pyszne i zdrowe! Jaka szkoda, że szparagów nie ma przez cały rok...
Mmmm...wprosiłabym się z chęcią na taki obiadek:)
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcające danie! Jakbym miała pod ręką szparagi, to natychmiast bym zrobiła:)
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo! A szparagi mozna zamrozic, ale i tak predzej czy pozniej sie skoncza...
OdpowiedzUsuń