środa, 13 kwietnia 2011

frittata po raz drugi

Zgodnie z zapowiedzią, dziś frittata w wersji wegetariańskiej. Kombinacja warzyw: cebula, czosnek, papryka, cukinia, ale można kombinować naprawdę z wieloma różnymi smakami (inne fajne połączenie: pomidor, pomidor suszony, cebula, salami). Po prostu, co kto lubi :)


Frittata warzywna z papryką i cukinią

* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* 1 czerwona papryka
* 1 cukinia
* 3 jajka
* 1 plaster sera gouda
* ulubione przyprawy
* odrobina oliwy

Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Po chwili dodajemy pokrojoną paprykę, na końcu cukinię. Gdy warzywa zmiękną, zalewamy je roztrzepanymi wcześniej jajkami z przyprawami i pokrojonym plastrem sera. Czekamy aż jajka się zetną. I powtarzam patent na przewracanie frittaty. Gdy jajko pod spodem się zetnie, przykrywamy patelnię dużym talerzem, odwracamy "do góry nogami", a następnie zsuwamy frittatę z talerza z powrotem na patelnię tak, aby przyrumieniła nam się druga strona. Po chwili nasza frittata jest gotowa.


No to smacznego! I niech ktoś wreszcie wyłączy to zimno i deszcz! ;)



3 komentarze: