Co mogę powiedzieć. Poezja! :) Zarówno wrażenia smakowe, jak i wizualne, nie do opisania! Bałam się, że moja tarta nie będzie taka ładna, jak w oryginale, ale przepis jest doskonały, a przy tym naprawdę łatwy, więc nie ma mowy o pomyłce :)
Polecam!!
Tarta ze szparagami i szynką na cieście francuskim
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie (rolka) ciasta francuskiego z lodówki
- 10 szparagów zielonych z odciętymi końcówkami (u mnie zmieściło się osiem, ale mam małą blachę)
- 4 plastry wędzonej szynki, np westfalska, szwarcwaldzka
- 10 dag koziego sera, np chevrette (ja dałam ser brie)
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu bałkańskiego
- sól, pieprz świeżo mielone
- płaska łyżeczka cukru (do gotowania szparagów)
- listki świeżego tymianku (nie miałam, więc dałam taki w proszku)
- odrobina oliwy
PRZYGOTOWANIE:
Szparagi włożyć, do garnka z osolonym wrzątkiem z dodatkiem cukru, tak, aby główki wystawały ponad powierzchnię. Gotować 5-7 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na dużej blasze rozłożyć papier do pieczenia, a na nim rozwinąć ciasto francuskie. Brzegi ciasta zagiąć do środka na 1 cm i widelcem utworzyć wzorek. Brzegi posmarować oliwą. Jajka lekko rozmieszać ze śmietaną i rozsmarować na cieście. Następnie posypać grubo startym serem, obłożyć plastrami szynki i odcedzonymi z wody szparagami (wodę i odcięte końcówki można wykorzystać do zrobienia zupy;) Piec ok. 20-22 minut do zezłocenia się brzegów. Gotową posypać listkami tymianku, kroić nożem do pizzy:)
Bardzo lubię przepisy, w których jest gotowe ciasto francuskie. Przezwyciężają moją niechęć do pieczenia :) Tarta zawodowa.
OdpowiedzUsuńBardzo nam miło, że skorzystałaś z przepisu:)Jak widzę te apetyczne zdjęcia, znów mam ochotę na to połączenie.. a trzeba się spieszyć bo sezon szparagowy niedługo się skończy. Przyznasz, że mając w domu te składniki można szybko wyczarować coś pysznego dla gości:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńElizo G, jutro planuje wykonac tarte z tego przepisu. I dobrze Ci radze trzymaj kciuki!
OdpowiedzUsuń