Dzisiejsze - z ziemniakami i groszkiem. A do tego ryż jaśminowy.
Uwielbiam curry z kilku powodów - robi się je bardzo szybko, można dodać praktycznie wszystko i zawsze wychodzi. Najczęściej dodaję czerwoną pastę curry, a dodatkowo dużo kurkumy i kumin. I o tej porze roku koniecznie świeży imbir!
Ostre smaki doskonale łagodzi ryż jaśminowy. Polecam!
Curry z ziemniakami i groszkiem
/inspiracja - Kwestia Smaku/
* 4 nieduże ziemniaki
* 1 mała czerwona cebula
* szklanka zielonego groszku
* kawałek imbiru
* 1 ząbek czosnku
* pół łyżeczki kuminu
* pół łyżki kurkumy
* pół łyżeczki ostrej papryki
* pół łyżki czerwonej pasty curry
* łyżeczka octu ryżowego
* pół łyżeczki brązowego cukru
* mała puszka mleka kokosowego
* sól
* olej
* sok z cytryny
Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki. Mrożony groszek zalać na chwilę na sitku gorącą wodą, odstawić. W czajniku zagotować wodę. Obrany imbir, czosnek i cebulę pokroić na spore kawałki, dolać 30 ml wody i zblendować na pastę.
W garnku rozgrzać łyżkę oleju, dodać przygotowaną pastę i kumin, podgrzewać kilka minut, często mieszając.
Dolać ok. 150 ml gorącej wody, dodać kurkumę, paprykę, ziemniaki, ocert ryżowy i cukier. Wymieszać i cały czas gotując, dodawać stopniowo mleko kokosowe. Garnek przykryć i gotować na małym ogniu ok. 40 minut.
Pod koniec gotowania wstawić ryż. Zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i gotować jeszcze kilka minut aż do zgęstnienia. Dodać groszek i gotować kolejne 3 minuty. Zdjąć z ognia. Skropić sokiem z cytryny.
Podawać z ryżem jaśminowym (w oddzielnych naczyniach).
uwielbiam połaczenie ziemniaków z groszkiem :) zwłaszcza w wersji indyjskiej
OdpowiedzUsuń