wtorek, 2 lipca 2013

pora na bób!

Lubicie bób? Bo ja bardzo. Pierwszy w roku jedzony zawsze łapczywie, łuskany prosto do buzi.
Mniam!
Wczoraj zjadłam go tyle, że aż rozbolał mnie brzuch ;)

Dopiero po zaspokojeniu pierwszego głodu na bób można pomyśleć o jakimś bardziej skomplikowanym daniu.

Dziś u mnie pęczotto z bobem i suszonymi pomidorami.


Pęczotto z bobem i suszonymi pomidorami

Składniki:

100 g kaszy pęczak
ok. 200 g świeżego bobu
ok. 50 g suszonych pomidorów (u mnie z zalewy, ale mogą być też po prostu suszone)
1 cebula
1/2 l bulionu warzywnego
oliwa
sól, pieprz, tymianek

Bób gotuję we wrzątku przez ok. 15-20 minut (do miękkości), następnie obieram. Cebulę kroję w kostkę, szklę na patelni z odrobiną oliwy. Wsypuję na patelnię pęczak, smażę na małym ogniu przez ok. 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Wlewam pierwszą chochlę bulionu, czekam aż się wchłonie. Stopniowo dodaję resztę bulionu. Gdy pęczak jest już miękki i cały bulion zostaje wchłonięty, dodaję obrany bób i pokrojone suszone pomidory. Całość mieszam. Doprawiam do smaku. Gotowe.


Jak to dobrze, że jest lato!

1 komentarz:

  1. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję smacznego bloga!

    Chciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI, gdzie dołączyło już ponad 1400 blogerów z Polski! Nasze strony są już dostępne w 37 krajach i jesteśmy drugą co do wielkości wyszukiwarką przepisów kulinarnych na świecie!

    Byłoby mi bardzo miło, jakby i Twoje przepisy znalazły się u nas i tym samym trafiły do jeszcze większego grona odbiorców :)
    Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    Życzę miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń