sobota, 22 czerwca 2013

niedzielne zachcianki / włoska pizza

Melduję się. W kuchni ostatnio bywam naprawdę rzadko i nie wiem kiedy ten stan ulegnie zmianie. Ale wreszcie przyszedł weekend i jest chwilka czasu.
Nie wiem jakim cudem, ale nabawiłam się zapalenia oka. Jest to dosyć upierdliwe, zwłaszcza że noszę soczewki, których teraz mam kategoryczny zakaz zakładania przez najbliższy miesiąc... :/ Wcale nie lubię okularów, a perspektywa noszenia ich w takie słońce jest dla mnie wręcz nierealna... Więc ogólnie to kiepsko.

Z tego powodu postanowiłam spełnić swoją dzisiejszą zachciankę. A od rana chciało mi się pizzy. Takiej prawdziwej, na cienkim cieście, z prostymi składnikami. Przeszukałam Internet w poszukiwaniu najlepszego przepisu i wybrałam ten - klik.
Nie mogłam trafić lepiej, pizza wyszła naprawdę pyszna, choć ciasto jest dosyć wymagające i musi odstać swoje. Ale efekt jest wart czekania. 


Pizza na cienkim cieście z pomidorami i dwoma serami

/przepis na ciasto - Kwestia Smaku/

Składniki na 2 - 3 cienkie pizze:

Ciasto:
• 250 g mąki pszennej
• 150 ml ciepłej wody
• 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
• 1 łyżeczka soli
• pół łyżeczki cukru
• 1 łyżka oliwy z oliwek

Wierzch:
• 1/2 szklanki keczupu
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• suszone oregano, tymianek

dodatki: świeże pomidory, mozzarela, ser pleśniowy, świeża bazylia

Wykonanie:
Drożdże rozpuszczam w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiam na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewam do miski, mieszam z solą. Robię wgłębienie, wlewam drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiam przez 10-15 minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia.
Keczup mieszam z ziołami, odrobiną oliwy i odrobiną wody.
Pomidora, mozzarellę i ser pleśniowy kroję na kawałki.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 3 części, obsypuję mąką, kolejno rozwałkowuję na cienkie placki podsypując dodatkową mąkę. Kładę je na posmarowanych oliwą blachach, odstawiam na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do maksymalnej temperatury, minimum 250℃.
Pizze smaruję sosem pomidorowym, posypuję oregano, układam resztę składników.
Piekę w wysokiej temperaturze przez 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika, na wierzch kładę świeżą bazylię.

POLECAM !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz